Skip to content

Verbinden, verbeteren, vernieuwen

5. De Academie

De Academie voor Ambulancezorg houdt de kwaliteit van haar opleidingen op een hoog niveau door bevordering van deskundigheid van docenten en assessoren en het aanbieden van een uitgebreid pakket aan faciliteiten. Daarnaast beschikt de Academie over de benodigde certificeringen en accreditaties. 

Landelijk Assessment Ambulancezorg (LAA)

Eén keer per vijf jaar worden ambulanceprofessionals in teamverband getoetst met het LAA. Binnen de Academie zijn assessoren opgeleid om de LAA af te nemen. De assessments bestaan uit een theoretisch onderdeel en een aantal praktijkcasussen. De beoordeling vindt plaats op individueel niveau en wordt altijd teruggekoppeld aan de deelnemer en de RAV.

Deskundigheidsbevordering

Voor de deskundigheidsbevordering van docenten en instructeurs worden docenten- en assessorendagen georganiseerd.

De samenstelling van de programma’s vindt plaats op basis van (actuele) medisch inhoudelijke, onderwijskundige, toets technische en bekwaamheidsvaardige ontwikkelingen.

De docenten en assessoren komen ieder jaar twee dagen samen. Daarnaast is de Academie in 2019 met een coaching traject gestart voor de docenten en instructeurs.

Het was een realistische dag, waarbij we hebben kunnen werken zoals het in de praktijk is.

Kwaliteit van onderwijs

De Academie voor Ambulancezorg voldoet aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstituten voor kort beroepsonderwijs en staat geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). De assessments zijn getoetst door CITO en de initiële opleidingen zijn geaccrediteerd door het College van Zorg Opleidingen (CZO). De tussentijdse- en eindassessments binnen het initiële onderwijs zijn CITO gecertificeerd.

Naast het initiële onderwijs, biedt de Academie ook post initiële scholingsproducten aan, die zijn ondergebracht in expert-classes, één- en tweedaagse cursussen en thematrainingen. Onderdeel hiervan zijn de NAEMT Courses. Denk hierbij aan cursussen als de Tactical Emergency Casualty Care (TECC) en de PHTLS.

Kwaliteitsregister V&V

De post-initiële scholingen, expert-classes en thematrainingen die door de Academie worden aangeboden, zijn geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V. Cursisten krijgen, bij vermelding van het registratienummer Kwaliteitsregister V&V, bij deelname punten toegekend.

Goede accommodatie en onderwijs leermiddelen.

Fysieke opleidingsomgeving

De Academie beschikt over moderne opleidingsfaciliteiten voor circa honderd studenten/cursisten per dag. Er zijn diverse digitale leermiddelen beschikbaar voor de lessen. Het vaardigheidsonderwijs (praktisch trainen) vindt met name plaats binnen een gesimuleerde setting. Hier worden onder andere geavanceerde onderwijsleermiddelen zoals de ALSI-monitoren en Advances Life Support (ALS)-trainingsfantomen, maar ook simulatiepatiënten ingezet. In het Experium is een omgeving gecreëerd waar meerdere scenario’s in een zeer realistische setting kunnen worden uitgevoerd.

Voor de opleiding van de VCMKA in het METS Center wordt gebruik gemaakt van een simulatiemeldkamer.