Skip to content

Jaarbericht 2021

3. Kwaliteit

Ook in 2021 lag de focus op de, zo verantwoord mogelijke, voortgang van alle onderwijsactiviteiten. Tevens is veel tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe scholingen en doorontwikkeling van bestaande scholingen.

De Academie voor Ambulancezorg staat voor kwaliteit. Kwaliteit van onze producten, onze mensen en van de ambulancezorgprofessionals die we jaarlijks opleiden, trainen en assessen.

Medewerkers

De COVID-pandemie heeft van alle medewerkers van de Academie veel flexibiliteit gevraagd. De grote bereidheid om met elkaar zo goed als mogelijk het onderwijs door te laten gaan, heeft de saamhorigheid verder vergroot. Ook het goed op formatie zijn van zowel docenten en instructeurs alsook van ondersteunende medewerkers heeft geleid tot een groot aantal uitgevoerde onderwijsactiviteiten.  

In 2021 had de Academie voor Ambulancezorg 39,5 fte en toont daarmee een stabiele situatie ten opzichte van het jaar 2020.               

Deskundigheidsbevordering

De deskundigheidsbevordering van docenten vond ook in 2021 plaats, maar in verband met COVID volgens een andere invulling dan gepland. Zes docenten van het vaste docententeam zijn gestart met een opleiding tot coach. Twee van deze docenten hebben de opleiding inmiddels afgerond. Tevens hebben we een start gemaakt met de uitwerking van het meer jaren professionaliseringsplan voor onze docenten dat in 2022 zal starten.

De verdiepingslessen en de praktijkvoorbeelden zijn waardevol en spreken tot de verbeelding. Het draagt bij aan het inzicht in de meldingen.

CZO flex level

De opleidingen in de zorg zijn in ontwikkeling. Er moet flexibeler, sneller en effectiever geleerd worden. Zo ook binnen de ambulancezorg. Het tekort aan personeel en het ontbreken van carrièreperspectieven hebben ertoe geleid dat het project CZO Flex Level is gestart. 

CZO Flex Level werkt aan de vernieuwing van de zorgopleidingen waardoor deze toekomstbestendig zijn en beter aansluiten bij de vraag vanuit de zorginstellingen en de professionals die daar werkzaam zijn. De vernieuwde zorgopleidingen worden gebaseerd op Entrustable Professional Activities (EPA’s), beroepsactiviteiten die een professional in opleiding toevertrouwd kan krijgen, waarna hij of zij deze zelfstandig zonder begeleiding mag uitvoeren. 

Het grootste verschil zit hem in het proces van bekwaam verklaren op basis van een portfolio, gevuld met een variatie aan bewijsmateriaal van het goed kunnen uitvoeren van de EPA(‘s).

EPA’s AVP

Het streven is dat de Academie vanaf januari 2023 de CZO-erkende opleidingen op basis van EPA’s gaat aanbieden. Er moet nog veel werk verzet worden om dit ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Prioriteit is een optimale koppeling tussen het theorie- en praktijkleerplan in de ambulancezorg. Dit traject ging op 24 juni van start met een kick-off meeting waarbij een groot aantal betrokkenen, waaronder afgevaardigden van de RAV’s, aangesloten waren. Hierop volgden meerdere designsprints. De eerste heeft plaatsgevonden in september. Vanuit deze designsprint worden themateams opgesteld, waar vakinhoudelijke experts uit de RAV’s input verzamelen om de thema’s binnen het praktijkleerplan in te vullen.

In verband met COVID zijn de volgende twee sessies doorgeschoven naar 2022. Inmiddels heeft het praktijkleerplan al aardig vorm gekregen in onze praatplaat (PDF download, 185MB).

Ontwikkelen EPA’s MKA en ACH

De Academie voor Ambulancezorg leidt ambulanceverpleegkundigen en ambulancechauffeurs in teamverband op. Zo benaderen we de praktijk zo goed mogelijk in onze opleidingen. Daarom is het voor ons van belang om ook EPA’s voor de functie van ambulancechauffeur te ontwikkelen. Samen met de andere theorie-aanbieders en een grote vertegenwoordiging vanuit de praktijk zijn er vier EPA’s geschreven die het vak van de ambulancechauffeur beschrijven. Deze EPA’s vormen de basis voor het nieuwe leertraject dat in samenwerking met de praktijk ontwikkeld wordt.

Dezelfde exercitie heeft plaatsgevonden bij de verpleegkundig meldkamercentralist. Samen met een vertegenwoordiging vanuit de praktijk zijn zes EPA’s geformuleerd die een verpleegkundig centralist op de MKA toevertrouwd moet krijgen om bekwaam verklaard te worden.

Het fundament van het leertraject maar ook het type meetinstrumenten, het portfolio en de inrichting van het praktijkleerplan wordt zoveel mogelijk uniform ontwikkeld. Zo spreken we binnen de drie leertrajecten zoveel mogelijk dezelfde taal, zijn dezelfde rollen betrokken en worden dezelfde type meetinstrumenten gebruikt.

Kwaliteit van onderwijs

CRKBO
De Academie voor Ambulancezorg is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

CITO
De assessments zijn door CITO getoetst en zeer valide en betrouwbaar bevonden. De opleidingen tot ambulancechauffeur, ambulanceverpleegkundige en verpleegkundig centralist MKA zijn geaccrediteerd door het College van Zorg Opleidingen (CZO).

NAEMT
De Tactical Emergency Casualty Care (TECC), de Pre Hospital Trauma Life Support (PHTLS) en de Advanced Medical Life Support (AMLS) voldoen aan de kwaliteitscriteria die de NAEMT verbindt aan het uitvoeren van de genoemde trainingen.  

Kwaliteitsregister V&V
De expert-classes, cursussen en thematrainingen van de Academie voor Ambulancezorg zijn geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V. Deelnemers krijgen bij het volgen van een bij- of nascholingstraining professionaliseringspunten toegekend.

Fijne leeromgeving, gemotiveerde docenten en duidelijke leerstructuur.

Experium

Het Experium wordt als simulatie en trainingsomgeving nog beter benut. De tweede fase binnen het initiële onderwijs is het afgelopen jaar volledig ondergebracht en ingericht op deze zeer praktijkrealistische trainingsomgeving. Daarnaast maken ook trainingen als de PHTLS Provider & Experience Course, TECC-Course en Ambulancezorgconsult gebruik van de mogelijkheden van het Experium.

Samenwerking politie

In 2021 hebben studenten van de Politieacademie en de Academie voor Ambulancezorg samen in een gesimuleerde setting getraind in het Experium van de Academie. Het doel is om beter voorbereid te zijn op praktijksituaties waarbij zowel de politie als de ambulancezorg in het werkveld elkaar als hulpverleners treffen. Dit gezamenlijke initiatief heeft geleid tot een samenwerkingsafspraak waarbij studenten van de Politieacademie en de Academie voor Ambulancezorg in de laatste fases van hun opleidingen samen een dag trainen op basis van casuïstiek. De EHDP (Eerste Hulp Door Politie) vormt het raakvlak.