
2023 heeft voor ons in het teken gestaan van de start van de leertrajecten die op entrustable professional activities (EPA) gebaseerd zijn. Alle verpleegkundige vervolgopleidingen zijn de afgelopen jaren getransformeerd en maken gebruik van EPA’s. Zo moet flexibel opleiden, passend bij de context waarbinnen de professional in opleiding gaat werken, mogelijk gemaakt worden. Deze vernieuwing – naast de implementatie van de negende editie van het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA) – heeft er ook voor gezorgd dat de opleidingsprogramma’s van de opleidingen tot ambulanceverpleegkundige, ambulancechauffeur en verpleegkundig centralist van een update voorzien zijn.
Samenwerking met HAN University of Applied Science
Er is een mooie samenwerking van start gegaan. De Academie voor Ambulancezorg en het Lectoraat Acute Intensieve Zorg (LAIZ) van de HAN University of Applied Science zijn een duurzame samenwerking aangegaan. Hiermee komt er nog meer aandacht voor evidence based practice in opleidingen voor ambulancezorgprofessionals en vergroten we hun onderzoekend vermogen. Daarnaast is het LAIZ betrokken bij het uitvoeren van de onderzoeksagenda van Ambulancezorg Nederland waar we graag onze bijdrage aan leveren.
LPA9
Versie 8.1 van het landelijk protocol ambulancezorg (LPA) heeft in mei 2023 plaatsgemaakt voor versie 9. In alle opleidingen, trainingen en assessments wordt inmiddels uitgegaan van LPA9, waarbij er een korte overgangsperiode is ingesteld waarin RAV’s konden kiezen of er op basis van LPA8.1 of LPA9 getoetst werd.
Multidisciplinair samenwerken
Graag bieden we onze professionals in opleiding de mogelijkheid om te trainen zo dicht mogelijk bij de realiteit. Daarom zijn we enorm blij met de samenwerking die we met de Politieacademie zijn aangegaan. In de tweede fase van de opleidingen tot ambulancechauffeur en -verpleegkundige komen studenten van de Politieacademie in het thema Multidisciplinair samenwerken meetrainen in diverse scenario’s. Het leren van en met elkaar wordt zo ook tussen de verschillende hulpverleners gestimuleerd.
Meldkameronderwijs
De (personele) uitdagingen waarvoor de meldkamers in Nederland staan, heeft ook zijn weerslag op de wijze van opleiden. Er is behoefte aan meer maatwerkopleidingen, gericht op de delen van het werkproces waar een professional verantwoordelijk voor is.
Vanuit een denktank, bestaande uit een afvaardiging van hoofden meldkamers, onderwijskundigen en managers leren & ontwikkelen, werden de belangrijkste functies/rollen op de meldkamers geïdentificeerd. Op basis van deze functies hebben we samen met het werkveld en Ambulancezorg Nederland een hoogwaardig, flexibel opleidingsprogramma ontwikkeld, passend bij deze functiedifferentiatie. Zo bieden we nu leerlijnen aan voor de verpleegkundig centralist, de uitgiftecentralist, de aannamecentralist, de 112-centralist en de zorgcoördinatiecentralist.
Medisch hulpverlener
De medisch hulpverlener is inmiddels niet meer weg te denken uit de ambulancezorg. Voordat een medisch hulpverlener zelfstandig inzetbaar is binnen de ambulancezorg doorlopen zij een traineeship. Vanuit Ambulancezorg Nederland (AZN) is een kader geschreven waaraan dit traineeship dient te voldoen. Samen met drie ambulancevoorzieningen zijn we gestart met een pilot waaraan een kwalitatief impactonderzoek gekoppeld is. In de pilot volgen de medisch hulpverleners het leertraject tot ambulanceverpleegkundige, zowel in theorie als in de praktijk, als onderdeel van hun traineeship.
Het impactonderzoek richt zich op het vergelijken van het traineeshipkader met de leerlijn, de percepties van PIO’s, docenten en betrokken RAV’s over de geschiktheid van de leerlijn voor het traineeship, en de mate van overeenkomst tussen de leerlijn en het traineeshipkader. Het onderzoek biedt inzicht in de effectiviteit van de leerlijn als onderdeel van het traineeship voor toekomstige medisch hulpverleners binnen de ambulancezorg.

Door de ontwikkeling en invoering van de EPA-structuur en het daarbij behorende feedbacksysteem binnen het onderwijs, is er meer aandacht gekomen voor de individuele begeleiding van de professional in opleiding binnen de praktijkleeromgeving. Daarnaast heeft het proces ook geleid tot een constructieve en intensieve samenwerking met alle betrokken RAV’s en nieuwe productieve samenwerking zoals met de HAN.
Wessel Stegers en Iwan Vol, trainers/ontwikkelaars



Leerboek Ambulancezorg
Eén compleet boek waarin de kennisbasis voor de hele ambulancezorg is beschreven. Dat was de ambitie van Ambulancezorg Nederland & Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. In 2023 was het Leerboek Ambulancezorg gereed. Met ingang van september is het boek verwerkt in de opleidingsprogramma’s van de:
- Ambulanceverpleegkundige;
- Ambulancechauffeur;
- Verpleegkundige middencomplexe ambulancezorg;
- Chauffeur laag- en middencomplexe ambulancezorg;
- Verpleegkundig centralist meldkamer ambulancezorg;
- Uitgiftecentralist.
Trauma Training Ambulancezorg (TTAZ)
We zijn in het najaar van 2023 vliegend van start gegaan met de TTAZ. Een actieve traumatraining waarbij het ervaren centraal staat. De mogelijkheden van ons Experium om vanuit een realistische omgeving te leren, worden tijdens deze training goed benut. In het ontwikkelproces hebben artsen van de mobiele medische teams, ervaren docenten, onderwijskundigen en inhoudsdeskundigen op het vlak van traumatologie intensief samengewerkt. En het resultaat mag er zijn! Iedere uitvoering zet een arts vanuit een mobiel medisch team zijn of haar expertise in om verdieping aan te brengen in de hulpverlening aan traumapatiënten. Een unieke samenwerking die de leeropbrengst van deze training zeker naar een hoger niveau brengt.
Training Praktijkbegeleiders
De vernieuwde leertrajecten hebben ook gezorgd voor een grondige update van de vierdaagse training voor praktijkbegeleiders. In deze training verplaatsen de praktijkbegeleiders zich in de rol van professional in opleiding (PIO) en leggen een portfolio met bewijsstukken aan waarmee ze aantonen dat ze competenties hebben om supervisie te verlenen op het bekwaam worden van de ambulancezorgprofessional.
Curaçao
Acht gemotiveerde professionals in opleiding op Curaçao hebben in maart 2023 hun diploma ambulanceverpleegkundige mogen ontvangen. Een mooi traject, zowel voor onze docenten als de professionals in opleiding.
Opleiding is fijn praktijkgericht, gestructureerd en geeft je handvatten. Het is logisch opgebouwd en goed toepasbaar. Zo leer je goed de methodiek toepassen.
PIO ambulanceverpleegkundige
Kwaliteit van onderwijs
CRKBO
De Academie voor Ambulancezorg is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).
CITO
De assessments we afnemen zijn door het CITO bestempeld als valide en betrouwbaar. De heraudit eind 2023 zijn we weer glansrijk doorgekomen.
CZO
De opleidingen tot ambulancechauffeur, ambulanceverpleegkundige en verpleegkundig centralist meldkamer ambulancezorg zijn geaccrediteerd door het College Zorgopleidingen (CZO).
NAEMT
De Tactical Emergency Casualty Care (TECC), de Advanced Medical Life Support (AMLS) en de Geriatric Education for Emergency Medical Services (GEMS) Courses worden door de Academie uitgevoerd onder licentie van V&VN Ambulancezorg.
Kwaliteitsregister V&V
Onze trainingen zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister V&V. Deelnemers krijgen bij het volgen van een training professionaliseringspunten toegekend.