Skip to content

Jaarbericht 2021

1.Algemeen

Ondanks dat COVID weer een grote impact heeft gehad op het onderwijs bij de Academie voor Ambulancezorg, heeft de Academie de bedrijfsvoering in goede banen weten te leiden. De Academie heeft ook in deze rumoerige tijden weten vast te houden aan de Missie en Visie en deze door te voeren in de dagelijkse gang van zaken.

Missie & Visie​

Missie

De Academie voor Ambulancezorg levert een uitstekend, veelzijdig opleidingsportfolio voor professionals in de ambulancezorg en bevordert hiermee goede patiëntenzorg. Wij vinden dat aandacht voor professionele ontwikkeling, didactiek en leren een belangrijke bijdrage levert aan de vakbekwaamheid. Wij doen dit door bevlogen samen te werken met partners in het werkveld van de acute zorg.

Visie

1. Wij hebben een sterk, onderscheidend opleidingsportfolio voor alle professionals in de ambulancezorg dat leidt tot het verkrijgen, onderhouden en verhogen van vakbekwaamheid.

2. Wij zijn een toonaangevend onderwijskundig expertisecentrum voor de ambulancezorg.

3. Wij bieden een platform voor onderzoek en kennisontwikkeling in de ambulancezorg.

Kernwaarden

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe missie & visie zijn de kernwaarden. Deze kernwaarden worden in de dagelijkse bedrijfsvoering toegepast.

 

Verbinden
Verbeteren
Vernieuwen

Hoe je zonder voorkennis, als chauffeur toch heel goed mee kan komen met de opleiding. Goed opgebouwd.

Organisatiestructuur

Bestuur

In het jaar 2021 was de samenstelling van het bestuur van de Academie voor Ambulancezorg als volgt:

  • de heer J. Grobbée, voorzitter
  • de heer E. de Deckere
  • mevrouw M. Kopp – Raadgever
  • mevrouw M. van Splunter – Schneider

De directie wordt gevoerd door de heer J. Versluis.

Commissies

Medische Adviescommissie & Examencommissie

In 2021 zijn zowel de Medische Adviescommissie als de Examencommissie bij elkaar geweest voor een jaarlijks overleg. Ontwikkelingen binnen de organisatie en het onderwijs bepalen de agenda. Tijdens deze bijeenkomsten kwamen verschillende onderwerpen aan bod:

  • De implementatie van de HOTT-procedure;
  • De juridische grondslag met betrekking tot de zogenaamde ‘twee handen techniek in geval van BLS’ naar aanleiding van de vernieuwde richtlijnen vanuit de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR);
  • De implementatie van CZO Flex Level op basis van Entrustable Professional Activities (EPA’s) binnen de initiële leerlijnen ambulancezorg;
  • De komst van het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA) 9.0;
  • Het Leerboek Ambulancezorg;
  • De samenwerking met de Politieacademie;
  • De nieuwe bij- en nascholingen: Ambulancezorgconsult, Lichamelijk onderzoek en Proactief assisteren: Cardiologie ambulancechauffeur;
  • De aanhoudende impact van de COVID-pandemie.

De Examencommissie is geïnformeerd en geconsulteerd over het ‘toetsen op afstand’ en heeft drie ingediende bezwaarschriften behandeld.

In 2021 eindigde de statutaire zittingstermijn van de leden van beide commissies. Op passende wijze is afscheid van hen genomen en zijn de nieuwe leden voor beide commissies geïnstalleerd.

Klachtencommissie

De Klachtencommissie is in 2021 niet bij elkaar geweest, aangezien er dit jaar opnieuw geen klachten zijn ontvangen. Daar zijn we als organisatie trots op.

Plannen in 2021 vraagt creativiteit en flexibiliteit: met passen en meten op korte termijn steeds een nieuwe puzzel leggen.